X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Farsz do nadziewania prosięcia z kaszą krakowską

Składniki

  • 2 szklanki kaszy krakowskiej
  • 3 jajka
  • wątróbka, płucka i nerki z prosięcia
  • 120 g słoniny gotowanej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml wywaru (może być z kostki)
  • pół łyżeczki majeranku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę ucieramy z surowym jajkiem, następnie rozkładamy ją na stolnicy do wysuszenia, tak, żeby ziarenka się nie zlepiały. Następnie gotujemy kaszkę na sypko, dodajemy łyżkę smalcu lub masła i pozostawiamy do ostygnięcia. Wątróbkę, płucka, nerki oraz słoninę drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy mięso oraz dwa jaja. Na koniec doprawiamy i wlewamy wywar. Dokładnie mieszamy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również