menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Fasolę umyć, namoczyć na noc. Dodać wędzonkę i gotować do miękkości w tej samej wodzie, w które fasola się moczyła. Ugotowaną fasolę potrzymać na ogniu aby odparował nadmiar wody. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić, dodać rozrzedzony wodą koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Fasolę przełożyć do sosu pomidorowego, dodać pokrojoną na małe kawałki wędlinę. Zagotować, doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Potrawa jest lepsza, gdy jest odgrzewana!!!

ocena:

Fasolka po bretońsku

składniki

  • 1/2 kg białej fasoli
  • kawałek wędzonki (lub kości od wędzonego schabiku)
  • 30 dag kiełbaski, szynki, boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, cukier – do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Fasolę umyć, namoczyć na noc. Dodać wędzonkę i gotować do miękkości w tej samej wodzie, w które fasola się moczyła. Ugotowaną fasolę potrzymać na ogniu aby odparował nadmiar wody. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić, dodać rozrzedzony wodą koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Fasolę przełożyć do sosu pomidorowego, dodać pokrojoną na małe kawałki wędlinę. Zagotować, doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Potrawa jest lepsza, gdy jest odgrzewana!!!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję