menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Fasolę moczymy, a następnie gotujemy do miękkości. Pokrojony w paski boczek i drobno poszatkowaną cebulę zasmażamy. Śliwki polewamy wrzątkiem, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Z mąki i masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją w rondelku wywarem, dodajemy podsmażony boczek, cebulę, śliwki, opłukane rodzynki, karmel, miód i przyprawy. Dodajemy do ugotowanej fasoli i chwilę razem dusimy. Podajemy z pieczywem.

ocena:

Fasolka po staropolsku

składniki

  • 300 g fasoli – „Jaś”
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • pół łyżki mąki
  • 500 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 50 g śliwek suszonych
  • 1 łyżka rodzynek
  • karmel
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Fasolę moczymy, a następnie gotujemy do miękkości. Pokrojony w paski boczek i drobno poszatkowaną cebulę zasmażamy. Śliwki polewamy wrzątkiem, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Z mąki i masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją w rondelku wywarem, dodajemy podsmażony boczek, cebulę, śliwki, opłukane rodzynki, karmel, miód i przyprawy. Dodajemy do ugotowanej fasoli i chwilę razem dusimy. Podajemy z pieczywem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję