menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki i gotować razem z zieloną fasolką w osolonej wodzie ok. 25 minut. Pokrojoną cebulkę podsmażyć w rondlu na oliwie, dodać ziemniaki i fasolkę. Pokroić w plasterki bakłażana i cukinię, dodać do rondla i piec, aż warzywa będą miękkie i nie za mokre. Warzywa przetrzeć i dobrze wymieszać z jajkami, parmezanem, drobno posiekanym czosnkiem i ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli warzywa będą jeszcze za wilgotne, można oprószyć je dodatkowo tartą bułką. Umyć ostrożnie kwiaty cukinii i usunąć z wnętrza pręciki. Napełnić delikatnie masą warzywną. Kwiaty cukinii można usmażyć w garnku ze sporą ilością oliwy z oliwek lub piec na blasze posmarowanej olejem. W tym wypadku polać odrobiną oliwy, posypać tartą bułką i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym  do 130°C, aż kwiaty staną się pięknie złotobrązowe. Serwować od razu.   Wskazówka Jeśli ktoś lubi pikantniejszy farsz, można dodać do niego drobno pokrojoną mortadelę.   Wariacje Również dobrze smakuje ta sama potrawa z kwiatami dyni lub z wydrążonymi połówkami małych cukinii.

ocena:

Faszerowane kwiaty cukinii

składniki

  • 2 ziemniaki
  • 200 g zielonej fasolki
  • 1 cebula
  • 1 mały bakłażan
  • 2 cukinie
  • 4-5 jajek
  • 100  startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży majeranek
  • świeża pietruszka
  • świeży rozmaryn
  • bułka tarta
  • 18 kwiatów cukinii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki i gotować razem z zieloną fasolką w osolonej wodzie ok. 25 minut. Pokrojoną cebulkę podsmażyć w rondlu na oliwie, dodać ziemniaki i fasolkę. Pokroić w plasterki bakłażana i cukinię, dodać do rondla i piec, aż warzywa będą miękkie i nie za mokre. Warzywa przetrzeć i dobrze wymieszać z jajkami, parmezanem, drobno posiekanym czosnkiem i ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli warzywa będą jeszcze za wilgotne, można oprószyć je dodatkowo tartą bułką. Umyć ostrożnie kwiaty cukinii i usunąć z wnętrza pręciki. Napełnić delikatnie masą warzywną. Kwiaty cukinii można usmażyć w garnku ze sporą ilością oliwy z oliwek lub piec na blasze posmarowanej olejem. W tym wypadku polać odrobiną oliwy, posypać tartą bułką i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym  do 130°C, aż kwiaty staną się pięknie złotobrązowe. Serwować od razu.   Wskazówka Jeśli ktoś lubi pikantniejszy farsz, można dodać do niego drobno pokrojoną mortadelę.   Wariacje Również dobrze smakuje ta sama potrawa z kwiatami dyni lub z wydrążonymi połówkami małych cukinii.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję