menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy i mieszamy z masłem, arakiem, mlekiem cukrem i żółtkami. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętamy, żeby ciasto było porządnie „zbite”. Na koniec dodajemy dobrze roztrzepane jaja i dalej jeszcze ciasto męczymy. Na koniec oddzielamy z kuli ciasta równe porcje, które cienko wałkujemy i kroimy na wąskie prostokąty. Na środku każdego robimy podłużne nacięcie i przewlekamy przez nie jeden koniec faworka. Rozgrzewamy smalec i gdy jest gorący wrzucamy do niego porcje faworków. Pilnujemy, żeby ogień nie był zbyt duży i nie wrzucamy za dużo faworków naraz. Obracamy je w trakcie smażenia na drugą stronę. Usmażone faworki wyjmujemy widelcem lub łyżka cedzakową i odkładamy na półmisek. Od razu posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Faworki Ćwierczakiewiczowej

składniki

  • 400 g mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 25 ml araku
  • 8 żółtek
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 40 g masła
  • 500-750 g smalcu
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy i mieszamy z masłem, arakiem, mlekiem cukrem i żółtkami. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętamy, żeby ciasto było porządnie „zbite”. Na koniec dodajemy dobrze roztrzepane jaja i dalej jeszcze ciasto męczymy. Na koniec oddzielamy z kuli ciasta równe porcje, które cienko wałkujemy i kroimy na wąskie prostokąty. Na środku każdego robimy podłużne nacięcie i przewlekamy przez nie jeden koniec faworka. Rozgrzewamy smalec i gdy jest gorący wrzucamy do niego porcje faworków. Pilnujemy, żeby ogień nie był zbyt duży i nie wrzucamy za dużo faworków naraz. Obracamy je w trakcie smażenia na drugą stronę. Usmażone faworki wyjmujemy widelcem lub łyżka cedzakową i odkładamy na półmisek. Od razu posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję