menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj śmietanę, żółtka, rum i wyrób ciasto.
Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące.
Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeżeli będzie się kleić lekko podsyp mąką).
Z ciasta wycinaj szklanką lub specjalną formą dwa rozmiary kółek, duże i o połowę mniejsze. Każde kółko natnij dookoła od  brzegu do środka nożem na głębokość ok 1 cm. Mniejsze kółko umieść na większym i oba sklej naciskając na środek  opuszkiem palca
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć jednego faworka, jeżeli zaczyna bulgotać to olej jest dobrze rozgrzany
Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo i w trakcie smażenia obracaj na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron.
Wyjmij je na duże sito albo ręcznik papierowy, gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem i na środek małą łyżeczką ułóż odrobiną konfitury.

ocena:

Faworki “Róże”

składniki

  • 200 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3– 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki rumu lub 1 spirytusu
  • 500 ml oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • 100 g ulubionej konfitury

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj śmietanę, żółtka, rum i wyrób ciasto.
Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące.
Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeżeli będzie się kleić lekko podsyp mąką).
Z ciasta wycinaj szklanką lub specjalną formą dwa rozmiary kółek, duże i o połowę mniejsze. Każde kółko natnij dookoła od  brzegu do środka nożem na głębokość ok 1 cm. Mniejsze kółko umieść na większym i oba sklej naciskając na środek  opuszkiem palca
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć jednego faworka, jeżeli zaczyna bulgotać to olej jest dobrze rozgrzany
Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo i w trakcie smażenia obracaj na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron.
Wyjmij je na duże sito albo ręcznik papierowy, gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem i na środek małą łyżeczką ułóż odrobiną konfitury.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję