X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryTłusty czwartek

Faworki, Chrusty, Chruściki, Chrust

Faworki, chrusty, chruściki dużo nazw tego samego przepysznego deseru. W tym roku właśnie chrusty planujemy zrobić na tłusty czwartek. Z nimi problem jest tylko jeden.. jak zaczniesz jeść to nie skończysz na jednym, czy dwóch. Ale w tłusty czwartek można poszaleć. 

FAWORKI, CHRUSTY, CHRUŚCIKI, CHRUST

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3– 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki rumu
  • 500 ml oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Faworki, chrusty:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj śmietanę, żółtka, sól, rum i wyrób ciasto. Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące.

Krok 2:

Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeśli będzie się kleić lekko podsyp mąką). Pokrój na paski szerokości 3-4 centymetrów i długości około 15 centymetrów. W środku każdego paska zrób nacięcie, przez które przewlecz jeden koniec faworka.

Krok 3:

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć jednego faworka, jeśli zaczyna bulgotać to olej jest dobrze rozgrzany. Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo na raz. W trakcie smażenia obracaj chrusty na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron. Wyjmij je na duże sito albo np. ręcznik papierowy, gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem.

Faworki, chrusty

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook 

Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. A ja mam problem przy smażeniu faworków bo strasznie pieni mi się tłuszcz ,pod koniec aż kipi , mogę prosić o jakąś pomoc

Sprawdź również