X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Filet z karmazyna z kapustą kiszoną z żurawiną i podgrzybkami

Karmazyn bez wątpienia nie jest popularną rybą w naszym kraju, a jest pyszną rybą. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z propozycją na filet karmazyna z kapustą kiszoną z żurawiną i podgrzybkami. Pyszna delikatna ryba, lekko kwaśna kapusta i żurawina, do tego przede wszystkim aromatyczne grzyby leśne podgrzybki.  To połączenie od początku musiało się udać. Wypróbujcie koniecznie przepis i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało. 

Filet z karmazyna z kapustą kiszoną z żurawiną i podgrzybkami

Składniki:

  • 500 g filetów np. z karmazyna
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 250 ml wywaru np. warzywnego
  • 250 g świeżych kapeluszy z podgrzybków
  • 1 mała cebula
  • 4 ziemniaki (600 g)
  • szczypta tymianku suszonego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze ziemniaki w mundurkach ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Następnie odcedź i zostaw aby odparowały i ostygły.

Krok 2:

Kapustę posiekaj na drobniejsze kawałki i obgotuj z żurawiną w wywarze warzywnym przez 1 godzinę.

Krok 3:

Po drugie karmazyna dopraw solą i pieprzem. Następnie skrop olejem i piecz na papierze do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 150°C.

Krok 4:

Na patelni rozpuść masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj oczyszczone wilgotną ściereczką kapelusze podgrzybków. Podsmaż przez 7 minut aż grzyby będą miękkie, pod koniec dodaj tymianek.

Krok 5:

Wystudzone ziemniaki pokrój w centymetrowe talarki i podsmaż na oleju na złoto.

Krok 6:

Na talerz poukładaj usmażone ziemniaki, następnie kapustę z żurawiną i łyżkę podgrzybków. Na samą górę filecik z karmazyna. Następnie całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również