menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Flaki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy około pół godziny i odcedzamy.
Ponownie wrzucamy do osolonego wrzątku z zielem angielskim i laurowym listkiem i gotujemy około 2 godzin aż będą prawie miękkie.
Z giczy cielecej gotujemy bulion (aż mieso będzie zupełnie miękkie i będzie odchodziło od kości). Mięso kroimy w drobną kostkę. Flaki wyjmujemy i kroimy w bardzo cienkie paseczki, wkładamy na powrót do rosołu w którym się gotowały, dodajemy bulion z giczy i pokrajane mięso oraz warzywa.
Gotujemy jeszcze około półtorej godziny, aż flaczki będą zupełnie miękkie, pod koniec gotowania, doprawiamy papryką, majerankiem, pietruszką, kolendrą, solą i pieprzem.
Smacznego

ocena:

Flaczki a’la Chef Paul

składniki

  • 1 kg flaków wołowych
  • 1/2 kg giczy cielęcej
  • 1/4 szklanki pokrajanego w talarki pora
  • 1/4 szklanki pokrajanego selera naciowego
  • 1/4 szklanki pokrajanej “w zapałkę” marchewki
  • kilka jagód angielskiego ziela, liść laurowy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
  • kolendra, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Flaki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy około pół godziny i odcedzamy.
Ponownie wrzucamy do osolonego wrzątku z zielem angielskim i laurowym listkiem i gotujemy około 2 godzin aż będą prawie miękkie.
Z giczy cielecej gotujemy bulion (aż mieso będzie zupełnie miękkie i będzie odchodziło od kości). Mięso kroimy w drobną kostkę. Flaki wyjmujemy i kroimy w bardzo cienkie paseczki, wkładamy na powrót do rosołu w którym się gotowały, dodajemy bulion z giczy i pokrajane mięso oraz warzywa.
Gotujemy jeszcze około półtorej godziny, aż flaczki będą zupełnie miękkie, pod koniec gotowania, doprawiamy papryką, majerankiem, pietruszką, kolendrą, solą i pieprzem.
Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję