menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, a następnie osączamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Śledzie drobno siekamy. Mieszamy z ziemniakami i cebulą. Masę doprawiamy śmietaną, posiekaną natką pietruszki, jajkiem i pieprzem. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżką), posypujemy tartą bułką, nakładamy masę i skrapiamy wierzch pozostałym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 40 minut.

ocena:

Forszmak ze śledzi

składniki

  • 250 g śledzi solonych
  • 700-800 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • posiekana natka pietruszki
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietany 18-22%
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, a następnie osączamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Śledzie drobno siekamy. Mieszamy z ziemniakami i cebulą. Masę doprawiamy śmietaną, posiekaną natką pietruszki, jajkiem i pieprzem. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżką), posypujemy tartą bułką, nakładamy masę i skrapiamy wierzch pozostałym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 40 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję