menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso przepuść z ugotowanymi ziemniakami przez maszynkę o drobnych oczkach. Dodaj utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, miętę, kolendrę, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj. Z tak przygotowanej masy zrób kulki wielkości piłeczek ping pongowych. Obtocz je w mące i usmaż na złoto. Podaj polane masłem i posypane ziołami z cząstkami cytryny.

ocena:

Frykadelki megrińskie

składniki

  • 500 g wołowiny np. udźca
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 posiekane jajko na twardo
  • 70 g utłuczonych łuskanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych rodzynek
  • 50 g masła
  • 1 cytryna pokrojona w cząstki
  • pół pęczka posiekanej mięty
  • pół pęczka posiekanej kolendry
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso przepuść z ugotowanymi ziemniakami przez maszynkę o drobnych oczkach. Dodaj utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, miętę, kolendrę, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj. Z tak przygotowanej masy zrób kulki wielkości piłeczek ping pongowych. Obtocz je w mące i usmaż na złoto. Podaj polane masłem i posypane ziołami z cząstkami cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję