menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Luzujemy kaczkę i formujemy prostokątny płat mięsa ze skórą. Nacieramy go solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowujemy farsz: mięso, podroby, z wyjątkiem wątróbek, gotujemy do miękkości i mielemy razem z wątróbką, cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki i orzechami pistacjowymi. Dodajemy jaja i odrobinę gałki muszkatołowej, doprawiamy i dokładnie wyrabiamy. Płat mięsa układamy skórą do dołu na folii aluminiowej posmarowanej olejem. Na mięsie układamy farsz i przy pomocy folii składamy płat na pół, tak aby skóra na dłuższych bokach stykała się ze sobą. Zawijamy galantynę w folię, delikatnie uciskając, aby dokładnie się zlepiła, wkładamy do nagrzanego piekarnika (około 180ºC) i pieczemy 30 minut na kilogram wagi. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Odwijamy z folii i kroimy w plastry. Podajemy z sosem chrzanowym lub tatarskim.

ocena:

Galantyna z kaczki

składniki

-1 kaczka średniej wielkości
-kacze lub gęsie podroby
-100-150 g wątróbki
-250 g mięsa drobiowego lub cielęciny
-2 czerstwe bułki namoczone w mleku i odciśnięte
-2 cebule, 4 ząbki czosnku
-1-2 jajka
-pęczek natki pietruszki
-1 łyżka otartego majeranku
-odrobina gałki muszkatołowej
-1 łyżka oleju, sól, pieprz
-ew. do farszu można dodać garść łuskanych orzechów pistacjowych

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Luzujemy kaczkę i formujemy prostokątny płat mięsa ze skórą. Nacieramy go solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowujemy farsz: mięso, podroby, z wyjątkiem wątróbek, gotujemy do miękkości i mielemy razem z wątróbką, cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki i orzechami pistacjowymi. Dodajemy jaja i odrobinę gałki muszkatołowej, doprawiamy i dokładnie wyrabiamy. Płat mięsa układamy skórą do dołu na folii aluminiowej posmarowanej olejem. Na mięsie układamy farsz i przy pomocy folii składamy płat na pół, tak aby skóra na dłuższych bokach stykała się ze sobą. Zawijamy galantynę w folię, delikatnie uciskając, aby dokładnie się zlepiła, wkładamy do nagrzanego piekarnika (około 180ºC) i pieczemy 30 minut na kilogram wagi. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Odwijamy z folii i kroimy w plastry. Podajemy z sosem chrzanowym lub tatarskim.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję