menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Marchewkę obieramy i gotujemy również w osolonej wodzie. Szpinak, czosnek i cebulę miksujemy na jednolitą masę. Źelatynę moczymy w łyżce chłodnej wody i zagotowujemy wywar. Gdy żelatyna napęcznieje łączymy ją z wywarem, mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Formę oblewamy od wewnątrz częścią galaretki, tak żeby dno i boki pokryły się cienką warstwą. Wstawiamy formę do lodówki, a resztę galaretki łączymy z soczewicą i ubitą śmietanką. Gdy galaretka w formie stężeje, układamy na jej dnie jedno za drugim ugotowane i obrane jaja przepiórcze (jeżeli je używamy). Ugotowane marchewki kroimy w słupki i obkładamy nimi jaja. Na koniec zalewamy całość masę ze zmiksowanych jarzyn z galaretką i odkładamy na kilka godzin do ostudzenia. Do przystrojenia możemy użyć szparagi.

ocena:

Galareta jarzynowa

składniki

  • 300 g kolorowej soczewicy
  • 100 g ugotowanego świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 cytryna
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • sól, pieprz
  • ew. 10– 12 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Marchewkę obieramy i gotujemy również w osolonej wodzie. Szpinak, czosnek i cebulę miksujemy na jednolitą masę. Źelatynę moczymy w łyżce chłodnej wody i zagotowujemy wywar. Gdy żelatyna napęcznieje łączymy ją z wywarem, mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Formę oblewamy od wewnątrz częścią galaretki, tak żeby dno i boki pokryły się cienką warstwą. Wstawiamy formę do lodówki, a resztę galaretki łączymy z soczewicą i ubitą śmietanką. Gdy galaretka w formie stężeje, układamy na jej dnie jedno za drugim ugotowane i obrane jaja przepiórcze (jeżeli je używamy). Ugotowane marchewki kroimy w słupki i obkładamy nimi jaja. Na koniec zalewamy całość masę ze zmiksowanych jarzyn z galaretką i odkładamy na kilka godzin do ostudzenia. Do przystrojenia możemy użyć szparagi.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję