menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce myjemy, osączamy. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na pół. Z wiśni lub czereśni usuwamy pestki, również je przepoławiamy. Owoce mieszamy lub układamy warstwami w salaterce lub formie do ciast, np.: z kominkiem. W kilku łyżkach zimnego soku rozpuszczamy żelatynę. Resztę soku podgrzewamy, dosładzamy (o ile jest taka potrzeba), dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po przestudzeniu zalewamy sokiem owoce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wykładamy galaretkę  z formy na talerz i przybieramy bitą śmietaną i świeżymi owocami. W ten sam sposób możemy otrzymać galaretkę zieloną: z winogron, jabłek, limonek i soku jabłkowego lub winogronowego, fioletową: z czarnej porzeczki i ciemnych winogron, czy żółtą: z cytryn, pomarańczy, gruszek i soku o odpowiednim kolorze.

ocena:

Galaretka truskawkowa

składniki

  • 500 g truskawek
  • 300 g czereśni lub 200 g wiśni
  • 150 g malin
  • 750 ml soku wiśniowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 70 g cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce myjemy, osączamy. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na pół. Z wiśni lub czereśni usuwamy pestki, również je przepoławiamy. Owoce mieszamy lub układamy warstwami w salaterce lub formie do ciast, np.: z kominkiem. W kilku łyżkach zimnego soku rozpuszczamy żelatynę. Resztę soku podgrzewamy, dosładzamy (o ile jest taka potrzeba), dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po przestudzeniu zalewamy sokiem owoce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wykładamy galaretkę  z formy na talerz i przybieramy bitą śmietaną i świeżymi owocami. W ten sam sposób możemy otrzymać galaretkę zieloną: z winogron, jabłek, limonek i soku jabłkowego lub winogronowego, fioletową: z czarnej porzeczki i ciemnych winogron, czy żółtą: z cytryn, pomarańczy, gruszek i soku o odpowiednim kolorze.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję