menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zupa Garus trafiała na stół, w tym na stół wigilijny w różnych wersjach. Z fasolą, rzadziej z ziemniakami. W wersji małopolskiej zupę przygotowuje się bez ziemniaków lub fasoli. Znany jest również wariant z zacierkami. Garusa / garuska / kwaśne podaje się jako danie wigilijne na gorąco, a także jako chłodnik w upalne dni.

Owoce myjemy, kroimy (nie obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i gotujemy – podczas gotowania możemy dorzucić 2– 3 goździki. Następnie przecieramy ugotowane owoce przez sito do wywaru, dodajemy cynamon, cukier i mąkę ze śmietaną. Zagotowujemy. Tę zupę zwyczajowo jadło się z grzankami lub sucharkami.

ocena:

Garus – Małopolska

składniki

ok. 1 kg owoców – jabłek i gruszek
1,5 l wody
125 ml śmietany
1 łyżka mąki
cynamon, cukier, ew. goździki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zupa Garus trafiała na stół, w tym na stół wigilijny w różnych wersjach. Z fasolą, rzadziej z ziemniakami. W wersji małopolskiej zupę przygotowuje się bez ziemniaków lub fasoli. Znany jest również wariant z zacierkami. Garusa / garuska / kwaśne podaje się jako danie wigilijne na gorąco, a także jako chłodnik w upalne dni.

Owoce myjemy, kroimy (nie obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i gotujemy – podczas gotowania możemy dorzucić 2– 3 goździki. Następnie przecieramy ugotowane owoce przez sito do wywaru, dodajemy cynamon, cukier i mąkę ze śmietaną. Zagotowujemy. Tę zupę zwyczajowo jadło się z grzankami lub sucharkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję