menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Paprykę dopraw 1 łyżką oliwy oraz solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w 210°C. Po tym czasie przełóż paprykę do miski i zafoliuj w celu sparzenia.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wymieszaj w dużej misce z sok, posiekaną drobno cebulę, pomidory i czosnek. Obierz paprykę ze skórki, gniazda nasiennego i szypułki. Przełóż do reszty warzyw.
Dodaj dużą szczyptę soli oliwę, a następnie ocet i pieprz. Zmiksuj wszystkie składniki, a przed podaniem wstaw miskę do lodówki na 1 godz. Podawaj z ogórkiem posiekanym w drobną kostkę i ew. tabasco.

ocena:

Gazpacho Jakuba Kuronia

składniki

  • 4 dojrzałe soczyste pomidory (750 g)
  • 1 l soku pomidorowego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 świeży ogórek
  • 1 czerwona cebula (150 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ew. tabasco

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Paprykę dopraw 1 łyżką oliwy oraz solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w 210°C. Po tym czasie przełóż paprykę do miski i zafoliuj w celu sparzenia.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wymieszaj w dużej misce z sok, posiekaną drobno cebulę, pomidory i czosnek. Obierz paprykę ze skórki, gniazda nasiennego i szypułki. Przełóż do reszty warzyw.
Dodaj dużą szczyptę soli oliwę, a następnie ocet i pieprz. Zmiksuj wszystkie składniki, a przed podaniem wstaw miskę do lodówki na 1 godz. Podawaj z ogórkiem posiekanym w drobną kostkę i ew. tabasco.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję