menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na rozgrzanym grillu smaż paprykę oraz obraną, przekrojoną na pół cebulę po około 5 minut z każdej strony. Z pomidorów usuń szypułki, natnij z dołu na krzyż, sparz wrzątkiem, zahartuj w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa odstaw do wystudzenia. Pieczywo pokrój plastry i smaż na suchej patelni, zwykłej lub grillowej, na rumiano. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, cebulę w plastry. Paprykę w miarę możliwości obierz ze skóry (nie musi być dokładnie obrana) i przełóż do dużej miski. Dodaj ogórki, pozbawione gniazd nasiennych pomidory, cebulę i pokrojone w kostkę pieczywo. Zalej całość sokiem pomidorowym, wlej wino, sok z cytryny, oliwę, dopraw solą, pieprzem, papryką, ewentualnie cukier i zmiksuj pulsacyjnie blenderem tak, żeby w gazpacho pozostały widoczne grudki. Odstaw całość na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj szaszłyki. Posiekaj koperek i czosnek. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie obtocz krewetki i następnie nabij na patyczki. Szaszłyki z krewetek grilluj po 5 minut z każdej strony. Gazpacho podawaj razem z szaszłykiem z krewetek.

ocena:

Gazpacho z grillowanych warzyw z szaszłykiem z krewetek

składniki

Gazpacho z grillowanych warzyw z szaszłykiem z krewetek

Gazpacho:
  • 700 g pomidorów
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 4 małe ogórki gruntowe lub 1 duży ogórek
  • 1 mała papryka
  • 1 mała cebula
  • sok z jednej cytryny
  • 50 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 kromki jasnego pieczywa
  • sól, ostra papryka
  • ew. 1 łyżka cukru
Szaszłyk z krewetek:
  • 200 g krewetek black tiger
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na rozgrzanym grillu smaż paprykę oraz obraną, przekrojoną na pół cebulę po około 5 minut z każdej strony. Z pomidorów usuń szypułki, natnij z dołu na krzyż, sparz wrzątkiem, zahartuj w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa odstaw do wystudzenia. Pieczywo pokrój plastry i smaż na suchej patelni, zwykłej lub grillowej, na rumiano. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, cebulę w plastry. Paprykę w miarę możliwości obierz ze skóry (nie musi być dokładnie obrana) i przełóż do dużej miski. Dodaj ogórki, pozbawione gniazd nasiennych pomidory, cebulę i pokrojone w kostkę pieczywo. Zalej całość sokiem pomidorowym, wlej wino, sok z cytryny, oliwę, dopraw solą, pieprzem, papryką, ewentualnie cukier i zmiksuj pulsacyjnie blenderem tak, żeby w gazpacho pozostały widoczne grudki. Odstaw całość na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj szaszłyki. Posiekaj koperek i czosnek. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie obtocz krewetki i następnie nabij na patyczki. Szaszłyki z krewetek grilluj po 5 minut z każdej strony. Gazpacho podawaj razem z szaszłykiem z krewetek.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję