menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Papryki układamy na grillu i obracając od czasu do czasu pieczemy przez 15 minut. Następnie zawijamy je w wilgotny papier, a gdy ostygną usuwamy skórkę i gnaizda nasienne. Ogórki obieramy. Zarówno paprykę jak i ogórki kroimy w kostkę. Jedna piątą pokrojonych warzyw odkładamy. Kromki pszennego chleba okrawamy ze skórki, moczymy w wodzie i odciskamy. Odciśnięty chleb, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa miksujemy z octem i oliwą. Do masy dodajemy sok pomidorowy i odłożone, pokrojone warzywa. Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy grzanki z trzech kromek chleba (można je przygotować na grillu) i posypujemy zupę posiekana bazylią.

ocena:

Gazpacho Macieja Kuronia

składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 500 g świeżego ogórka
  • 350 g papryki (żółtej i zielonej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule – najlepiej czerwone
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 700 ml soku pomidorowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, biały pieprz
  • dodatkowo 3 kromki pszennego chleba

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Papryki układamy na grillu i obracając od czasu do czasu pieczemy przez 15 minut. Następnie zawijamy je w wilgotny papier, a gdy ostygną usuwamy skórkę i gnaizda nasienne. Ogórki obieramy. Zarówno paprykę jak i ogórki kroimy w kostkę. Jedna piątą pokrojonych warzyw odkładamy. Kromki pszennego chleba okrawamy ze skórki, moczymy w wodzie i odciskamy. Odciśnięty chleb, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa miksujemy z octem i oliwą. Do masy dodajemy sok pomidorowy i odłożone, pokrojone warzywa. Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy grzanki z trzech kromek chleba (można je przygotować na grillu) i posypujemy zupę posiekana bazylią.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję