poziom skomplikowania:
Oskubaną, oczyszczoną gęś pokrój na części. Oprósz solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa naszpikuj goździkami. Cebulę pokrój w talarki, stopn w brytfance masło. Do tłuszczu włóż cebulę i mięso gęsi, następnie piecz około 60 minut w nagrzanym piekarniku. Usuń goździki, do powstałego sosu dodaj mąkę, rozprowadź wodą i zagotuj. Mięso zalej sosem. Możesz podawać na zimno i na ciepło.
Gęś pieczona po kurpiowsku
składniki
poziom skomplikowania:
Oskubaną, oczyszczoną gęś pokrój na części. Oprósz solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa naszpikuj goździkami. Cebulę pokrój w talarki, stopn w brytfance masło. Do tłuszczu włóż cebulę i mięso gęsi, następnie piecz około 60 minut w nagrzanym piekarniku. Usuń goździki, do powstałego sosu dodaj mąkę, rozprowadź wodą i zagotuj. Mięso zalej sosem. Możesz podawać na zimno i na ciepło.