menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gęś czyścimy, obcinamy szyję i skrzydełka, nacieramy solą, ziołami i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Do rondla wkładamy kiszoną kapustę, szyję, skrzydełka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy ok. 1 godziny. Gęś wkładamy na 90 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. W trakcie pieczenia zbieramy ok. 200 ml gęsiego tłuszczu. Tłuszcz wlewamy do rondla, podgrzewamy i obsmażamy cebulę. Oprószamy mąką i wrzucamy kapustę, z której wcześniej wyjmujemy szyję i skrzydełka. Dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka i pokrojone na połówki suszone śliwki. Całość chwilę dusimy. Gęś dzielimy na porcje i obkładamy kapustą. Całość pieczemy jeszcze ok. 30 minut.

ocena:

Gęś pieczona z kiszoną kapustą

składniki

  • 1 gęś
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • 2 łyżeczki miodu
  • mąka
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gęś czyścimy, obcinamy szyję i skrzydełka, nacieramy solą, ziołami i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Do rondla wkładamy kiszoną kapustę, szyję, skrzydełka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy ok. 1 godziny. Gęś wkładamy na 90 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. W trakcie pieczenia zbieramy ok. 200 ml gęsiego tłuszczu. Tłuszcz wlewamy do rondla, podgrzewamy i obsmażamy cebulę. Oprószamy mąką i wrzucamy kapustę, z której wcześniej wyjmujemy szyję i skrzydełka. Dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka i pokrojone na połówki suszone śliwki. Całość chwilę dusimy. Gęś dzielimy na porcje i obkładamy kapustą. Całość pieczemy jeszcze ok. 30 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję