X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Gęś po polsku

Składniki

  • 1 gęś
  • 500 ml wywaru (może być z kostki)
  • 300 g gęsich podrobów
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Gęś oczyszczamy, odcinamy szyję i skrzydełka. Szyję, skrzydełka oraz podroby zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, rodzynki i gotujemy ok. godziny tak, by wywar częściowo odparował. Wywar studzimy i usuwamy przyprawy, szyję oraz skrzydełka. Dodajemy bułki, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Jabłka ucieramy na tarce, cebulę siekamy i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy majerankiem, pietruszką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gęś napełniamy farszem, zszywamy lub spinamy wykałaczkami, polewamy roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pieczemy ok. 2 godziny polewając na zmianę wodą i sosem z pieczenia.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również