menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gęś myjemy, osuszamy i nacieramy z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Przygotowujemy brytfannę, wlewamy do niej na dno około 50-70 ml wody i wkładamy gęś. Pieczemy gęś w temperaturze ok. 220-250°, aż będzie rumiana, polewamy ją w trakcie pieczenia wytwarzającym się sosem. Jarzyny: marchew, pietruszkę lub selera oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub ucieramy na grubej tarce. Wyciskamy pół szklanki soku pomarańczowego. Dodajemy do bryttfanki jarzyny, sok z pomarańczy, wino i wywar. Przykrywamy brytfannę i pieczemy gęś jeszcze przez pół godziny w temperaturze 180°. Pozostałe pomarańcze dokładnie myjemy, cienko obieramy. Skórkę z jednej pomarańczy kroimy w drobne paseczki i blanszujemy przez 2 minuty we wrzątku. Wszystkie obrane pomarańcze (należy usunąć z nich tzw.: albedo, czyli wszystkie białe włókna) kroimy w plastry i podgrzewamy na roztopionym maśle, na osobnej patelni. Jeśli gęś się w międzyczasie upiecze odkładamy ją w ciepłe miejsce. Tak samo postępujemy z podsmażonymi pomarańczami. W tym czasie przyrządzamy sos: z cukru robimy jasnozłoty karmel, dolewamy do niego ocet i ew. kilka łyżek soku pomarańczowego. Po ostudzeniu rozrabiamy w otrzymanym sosie mąkę ziemniaczaną. Zlewamy sos z gęsi, przecedzamy go, w mirę możliwości odtłuszczamy, wlewamy do niego karmel z mąką ziemniaczaną i ponownie podgrzewamy. Zagotowujemy, cały czas mieszając, a gdy zgęstnieje doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy do niego zblanszowaną skórkę pomarańczową. Gęś podajemy pokrojoną na porcje, obłożoną plastrami pomarańczy i polaną sosem. Część sosu podajemy osobno w sosjerce.

ocena:

Gęś w pomarańczach

składniki

  • 1 gęś
  • 800 g pomarańczy
  • 200 g marchewki
  • 2-3 cebule
  • 100 g pietruszki lub selera
  • 200 ml wywaru (może być z kostki)
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 30 ml białego octu winnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gęś myjemy, osuszamy i nacieramy z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Przygotowujemy brytfannę, wlewamy do niej na dno około 50-70 ml wody i wkładamy gęś. Pieczemy gęś w temperaturze ok. 220-250°, aż będzie rumiana, polewamy ją w trakcie pieczenia wytwarzającym się sosem. Jarzyny: marchew, pietruszkę lub selera oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub ucieramy na grubej tarce. Wyciskamy pół szklanki soku pomarańczowego. Dodajemy do bryttfanki jarzyny, sok z pomarańczy, wino i wywar. Przykrywamy brytfannę i pieczemy gęś jeszcze przez pół godziny w temperaturze 180°. Pozostałe pomarańcze dokładnie myjemy, cienko obieramy. Skórkę z jednej pomarańczy kroimy w drobne paseczki i blanszujemy przez 2 minuty we wrzątku. Wszystkie obrane pomarańcze (należy usunąć z nich tzw.: albedo, czyli wszystkie białe włókna) kroimy w plastry i podgrzewamy na roztopionym maśle, na osobnej patelni. Jeśli gęś się w międzyczasie upiecze odkładamy ją w ciepłe miejsce. Tak samo postępujemy z podsmażonymi pomarańczami. W tym czasie przyrządzamy sos: z cukru robimy jasnozłoty karmel, dolewamy do niego ocet i ew. kilka łyżek soku pomarańczowego. Po ostudzeniu rozrabiamy w otrzymanym sosie mąkę ziemniaczaną. Zlewamy sos z gęsi, przecedzamy go, w mirę możliwości odtłuszczamy, wlewamy do niego karmel z mąką ziemniaczaną i ponownie podgrzewamy. Zagotowujemy, cały czas mieszając, a gdy zgęstnieje doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy do niego zblanszowaną skórkę pomarańczową. Gęś podajemy pokrojoną na porcje, obłożoną plastrami pomarańczy i polaną sosem. Część sosu podajemy osobno w sosjerce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję