menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy gicz: oczyszczamy ją z błon, myjemy i osuszamy. Posiekany lub rozgnieciony czosnek (2–3 ząbki) rozcieramy z solą, łączymy z ziołami (oprócz pietruszki i koperku), nacieramy gicz z wszystkich stron i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Następnie obsmażamy gicz w rondlu na oleju i dodajemy obraną i pokrojoną w talarki cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Podlewamy gicz szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez godzinę. Odparowującą wodę uzupełniamy winem. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z rondla i przygotowujemy sos: przecedzamy wywar, dodajemy ostatni posiekany ząbek czosnku, mąkę i masło, dokładnie sos mieszamy, zagotowujemy, na końcu wlewamy śmietanę, wsypujemy koperek i mieszamy

ocena:

Gicz cielęca

składniki

  • gicz cielęca – ok. 1–1,2 kg
  • 1 cebula, 1 marchewka
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 18 %
  • po pół łyżeczki: tymianku, rozmarynu, majeranku
  • po 1 łyżce: koperku i natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy gicz: oczyszczamy ją z błon, myjemy i osuszamy. Posiekany lub rozgnieciony czosnek (2–3 ząbki) rozcieramy z solą, łączymy z ziołami (oprócz pietruszki i koperku), nacieramy gicz z wszystkich stron i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Następnie obsmażamy gicz w rondlu na oleju i dodajemy obraną i pokrojoną w talarki cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Podlewamy gicz szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez godzinę. Odparowującą wodę uzupełniamy winem. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z rondla i przygotowujemy sos: przecedzamy wywar, dodajemy ostatni posiekany ząbek czosnku, mąkę i masło, dokładnie sos mieszamy, zagotowujemy, na końcu wlewamy śmietanę, wsypujemy koperek i mieszamy

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję