menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jeśli używasz drożdży świeżych zacznij od zrobienia rozczynu (wymieszaj drożdże z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki pszennej i letnim mlekiem, odstaw do wyrośnięcia) następnie dodawaj resztę składników i dokładnie wymieszaj ciasto, aż powstanie gęsta lśniąca masa. Natomiast jeśli używasz suchych drożdży połącz ze sobą roztopione masło, letnie mleko, esencję waniliową i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami. Wyrabiaj tak jak w przypadku świeżych drożdży. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie wsyp cukier perlisty i delikatnie przemieszaj. Na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę ciasto nakładaj dużą łyżką lub gałkownicą do lodów. Gofry piecz, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Podawaj z bitą śmietaną lub ulubionymi owocami.

ocena:

Gofry belgijskie

składniki

  • 15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 3 jajka
  • 225 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru perlistego 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jeśli używasz drożdży świeżych zacznij od zrobienia rozczynu (wymieszaj drożdże z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki pszennej i letnim mlekiem, odstaw do wyrośnięcia) następnie dodawaj resztę składników i dokładnie wymieszaj ciasto, aż powstanie gęsta lśniąca masa. Natomiast jeśli używasz suchych drożdży połącz ze sobą roztopione masło, letnie mleko, esencję waniliową i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami. Wyrabiaj tak jak w przypadku świeżych drożdży. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie wsyp cukier perlisty i delikatnie przemieszaj. Na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę ciasto nakładaj dużą łyżką lub gałkownicą do lodów. Gofry piecz, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Podawaj z bitą śmietaną lub ulubionymi owocami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję