menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mleko i olej,  stopniowo dodawaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie ubij pianę z białek i dodaj do ciasta.Połącz wszystko mieszając delikatnie łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej gofrownicę,  natłuścić blaszki. Usmaż gofry i układaj je na kratce z piekarnika lub takiej do lukrowania, żeby się nie zaparzały i z każdej strony były chrupiące.  Podawać z ulubionym dżemem, bitą śmietaną, owocami lub/i czekoladą.

 

ocena:

Gofry

składniki

  • 350g mąki pszennej
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 100 ml oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smarowania gofrownicy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mleko i olej,  stopniowo dodawaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie ubij pianę z białek i dodaj do ciasta.Połącz wszystko mieszając delikatnie łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej gofrownicę,  natłuścić blaszki. Usmaż gofry i układaj je na kratce z piekarnika lub takiej do lukrowania, żeby się nie zaparzały i z każdej strony były chrupiące.  Podawać z ulubionym dżemem, bitą śmietaną, owocami lub/i czekoladą.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję