X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWarzywa faszerowane

Gołąbki klasyczne z ryżem i mięsem

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 250 g mielonej wieprzowiny lub kiełbasy, czy wędzonki
  • 250 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 l wywaru (może być z kostki)
  • 1 mała cebula
  • 60 g tłuszczu: masło, smalec
  • sól, pieprz
  • ew. 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki

Sposób przygotowania

Gołąbki należą do ukochanych potraw niejednego Polaka, ale też trzeba sobie powiedzieć, że są dowodem na to, że lubimy zjeść „suto i pożywnie”. Powstało wiele wariacji gołąbkowych. Możemy stosować rozmaite farsze: grzybowe, mięsne, ziemniaczane, z soczewicy, sera, no i oczywiście z mięsa i ryżu, różne sosy, różne sposoby przyrządzania: od duszenia, przez wypiekanie, aż po smażenie na patelni. Możemy również zawijać farsz w różne liście: zwykłej kapusty, kapusty włoskiej, kiszonej, pekińskiej, czy na wzór kuchni śródziemnomorskiej w liście winorośli. Nasza polska kuchnia zawdzięcza swą różnorodność rodzimej skłonności do eksperymentowania i poszukiwania indywidualnych rozwiązań. Tym samym odpowiednio modyfikując przepisy, od czasu do czasu odchudźmy nieco nasze popisowe dania zamiast z nich rezygnować.

 

Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Nie musi być całkiem miękki, gdyż „dojdzie” podczas duszenia lub wypiekania gołąbków. Ryż odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na maśle lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy, i jeśli to konieczne zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady. Brzydkie liście układamy na dnie rondla lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. Zalewamy całość wywarem, tak, żeby gołąbki były przykryte. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200° i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. Do wywaru możemy dodać zasmażkę. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, grzybowym, ziemniaczanym. Smaczne są także po odsmażeniu ich na patelni (na maśle lub smalcu) i polaniu ich świeżo topionym tłuszczem, czy posypaniu skwarkami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również