menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z kapusty przy pomocy ostrego noża usuwamy głąb. Oddzielamy delikatnie wierzchnie liście i wkładamy kapustę do wrzątku na co najmniej 5 minut. Zdejmujemy kolejne warstwy liści. Nerw każdego liścia u nasady zbijamy tłuczkiem lub ścinamy go nożem. Mięso drobno siekamy, ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mieszamy ryz, mięso, jajo, parę łyżek tartego oscypka, sól, pieprz. Farszem napełniamy liście kapusty i robimy gołąbki. Układamy je ciasno w rondlu i polewamy stopionym masłem i olejem. Zalewamy osolonym wrzątkiem lub wywarem z kostki. Dusimy pod przykryciem przez 45 minut. Następnie przekładamy gołąbki do brytfanki i przyrządzamy sos beszamelowy. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Jednym, płynnym ruchem dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką i podgrzewamy, cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gołąbki zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 10 -15 minut w temperaturze 200C.

ocena:

Gołąbki pod beszamelem

składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 400 g chudej mielonej wołowiny lub cielęciny
  • 150 g ryżu
  • 100 g tartego żółtego ser
  • 40 g tartego oscypka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • #Sos beszamelowy:
  • po 30 g mąki i masła
  • 400 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z kapusty przy pomocy ostrego noża usuwamy głąb. Oddzielamy delikatnie wierzchnie liście i wkładamy kapustę do wrzątku na co najmniej 5 minut. Zdejmujemy kolejne warstwy liści. Nerw każdego liścia u nasady zbijamy tłuczkiem lub ścinamy go nożem. Mięso drobno siekamy, ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mieszamy ryz, mięso, jajo, parę łyżek tartego oscypka, sól, pieprz. Farszem napełniamy liście kapusty i robimy gołąbki. Układamy je ciasno w rondlu i polewamy stopionym masłem i olejem. Zalewamy osolonym wrzątkiem lub wywarem z kostki. Dusimy pod przykryciem przez 45 minut. Następnie przekładamy gołąbki do brytfanki i przyrządzamy sos beszamelowy. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Jednym, płynnym ruchem dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką i podgrzewamy, cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gołąbki zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 10 -15 minut w temperaturze 200C.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję