menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z kaczki wytnij piersi, udka i zdejmij z nich skórę. Bułkę namocz w mleku a następnie dokładnie odciśnij. Mięso (bez skóry), bułkę i czosnek zmiel lub rozdrobnij w malakserze. Do masy dodaj drobno posiekaną skórkę z pomarańczy, jajko, śmietanę, sól, pieprz, majeranek i kolendrę. Całość bardzo dokładnie wyrób rękoma a następnie uformuj z mięsa podłużne wałki. Kapustę sparz w osolonym wrzątku i oderwij z niej tyle liści, ile gołąbków planujesz przygotować. Z liści wytnij twarde część. Na każdym liściu ułóż wałek z mięsa, następnie podwiń boki do środka i całość zroluj. W naczyniu do zapiekania, na dnie, ułóż skórę z kaczki, następnie plasterki cebuli i marchwi a na wierzchu ułóż dosyć ściśle gołąbki. Pieczarki pokrój w cząstki i rozłóż je dookoła gołąbków, zalej całość bulionem, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw na 40-50 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Po upieczeniu z naczynia odlej sos razem z pieczarkami i dopraw do smaku.

ocena:

Gołąbki z kaczki

składniki

  • 1 kaczka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 kapusta włoska
  • 200 g pieczarek
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 70 ml śmietany 30%
  • 1 sucha bułka
  • 100 ml mleka
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z kaczki wytnij piersi, udka i zdejmij z nich skórę. Bułkę namocz w mleku a następnie dokładnie odciśnij. Mięso (bez skóry), bułkę i czosnek zmiel lub rozdrobnij w malakserze. Do masy dodaj drobno posiekaną skórkę z pomarańczy, jajko, śmietanę, sól, pieprz, majeranek i kolendrę. Całość bardzo dokładnie wyrób rękoma a następnie uformuj z mięsa podłużne wałki. Kapustę sparz w osolonym wrzątku i oderwij z niej tyle liści, ile gołąbków planujesz przygotować. Z liści wytnij twarde część. Na każdym liściu ułóż wałek z mięsa, następnie podwiń boki do środka i całość zroluj. W naczyniu do zapiekania, na dnie, ułóż skórę z kaczki, następnie plasterki cebuli i marchwi a na wierzchu ułóż dosyć ściśle gołąbki. Pieczarki pokrój w cząstki i rozłóż je dookoła gołąbków, zalej całość bulionem, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw na 40-50 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Po upieczeniu z naczynia odlej sos razem z pieczarkami i dopraw do smaku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję