menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Z liści kapusty delikatnie wytnij twardą część tak aby nie uszkodzić liści. Na górnej i dolnej części Varomy ułóż liście, wlej do misy miksującej 500g wody. Paruj 20 min/Varoma/obr 1. Odstaw przystawkę Varoma na bok. Opróżnij naczynie miksujące.

 

2. Do naczynia miksującego włóż mięso i czosnek rozdrobnij 15 sek/obr 6.

 

3. Dodaj natkę pietruszki, szczypiorek, koperek, sos sojowy, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Mieszaj 30 sek/ obroty wsteczne/ obr 4

 

4. Układaj powstały farsz na liściach kapusty. Boki kapusty złóż do środka tak aby zachodziły na siebie i z zwiń gołąbka. Do naczynia miksującego wlej 600 g wody. Ułóż gołąbki na dwóch poziomach Varomy i gotuj 40 min/Varona /obr. 1.  Zdejmij przystawkę Varoma w ciepłe miejsce i opróżnij naczynie miksujące, umyj i osusz.

 

 

Sos pomidorowy

 

5. Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek rozdrobnij 4 s/ obr 4. Zgarnij składniki kopystką ze ścian. Rozdrobnij jeszcze raz 4s/ obr. 4

 

6. Dodaj masło. Smaż 3 min / 120 °C / obr. 1

 

7. Dodaj 400 g wody, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj 5 min/ 100°C/ obr 1

 

8. Dodaj mąkę wymieszaną w 100 ml zimnej wody oraz śmietanę. Gotuj 4 min/ 100°C/ obr. 4. Gołąbki podawaj na ciepło polane sosem.

 

ocena:

Gołąbki z kaszą jaglaną i delikatnym sosem pomidorowym (Thermomix)

składniki

Gołąbki:

  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 500 g szynki wieprzowej pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 600 g wody

Sos:

  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g wody
  • 120 g śmietany 18%
  • 30 g mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Z liści kapusty delikatnie wytnij twardą część tak aby nie uszkodzić liści. Na górnej i dolnej części Varomy ułóż liście, wlej do misy miksującej 500g wody. Paruj 20 min/Varoma/obr 1. Odstaw przystawkę Varoma na bok. Opróżnij naczynie miksujące.

 

2. Do naczynia miksującego włóż mięso i czosnek rozdrobnij 15 sek/obr 6.

 

3. Dodaj natkę pietruszki, szczypiorek, koperek, sos sojowy, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Mieszaj 30 sek/ obroty wsteczne/ obr 4

 

4. Układaj powstały farsz na liściach kapusty. Boki kapusty złóż do środka tak aby zachodziły na siebie i z zwiń gołąbka. Do naczynia miksującego wlej 600 g wody. Ułóż gołąbki na dwóch poziomach Varomy i gotuj 40 min/Varona /obr. 1.  Zdejmij przystawkę Varoma w ciepłe miejsce i opróżnij naczynie miksujące, umyj i osusz.

 

 

Sos pomidorowy

 

5. Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek rozdrobnij 4 s/ obr 4. Zgarnij składniki kopystką ze ścian. Rozdrobnij jeszcze raz 4s/ obr. 4

 

6. Dodaj masło. Smaż 3 min / 120 °C / obr. 1

 

7. Dodaj 400 g wody, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj 5 min/ 100°C/ obr 1

 

8. Dodaj mąkę wymieszaną w 100 ml zimnej wody oraz śmietanę. Gotuj 4 min/ 100°C/ obr. 4. Gołąbki podawaj na ciepło polane sosem.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję