menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z kapusty przy pomocy ostrego noża usuwamy głąb. Oddzielamy delikatnie wierzchnie liście i wkładamy kapustę do wrzątku na co najmniej 5 minut. Zdejmujemy kolejne warstwy liści. Nerw każdego liścia u nasady zbijamy tłuczkiem lub ścinamy go nożem. Ryz gotujemy w dużej ilości wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Grzyby moczymy 2 godziny, gotujemy i drobno siekamy. Wywar zachowujemy. Cebulę siekamy i smażymy na maśle. Mieszamy ze sobą ryż, pokrojone grzyby, podsmażoną cebulę, jajo, sól i pieprz. Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy ciasno. Na dnie rondla lub brytfanki układamy brzydsze liście kapusty, na nie kładziemy gołąbki. Zalewamy wywarem grzybowym z wywarem z kostki, lub w wersji postnej wywarem grzybowym wymieszanym z osolonym wrzątkiem albo barszczem żytnim. Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny albo zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180ºC przez 1,5-2 godziny. Na koniec możemy przyrządzić sos z zasmażki zrobionej z maki i masła oraz kwaśnej śmietany i wywaru z gołąbków. Tak przyrządzone gołąbki podawano na Wigilię.

ocena:

Gołąbki z ryżem i grzybami

składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 250 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 750 ml wywaru (może być z kostki) lub barszczu żytniego
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • #Sos:
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 20 g masła
  • 20 g mąki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z kapusty przy pomocy ostrego noża usuwamy głąb. Oddzielamy delikatnie wierzchnie liście i wkładamy kapustę do wrzątku na co najmniej 5 minut. Zdejmujemy kolejne warstwy liści. Nerw każdego liścia u nasady zbijamy tłuczkiem lub ścinamy go nożem. Ryz gotujemy w dużej ilości wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Grzyby moczymy 2 godziny, gotujemy i drobno siekamy. Wywar zachowujemy. Cebulę siekamy i smażymy na maśle. Mieszamy ze sobą ryż, pokrojone grzyby, podsmażoną cebulę, jajo, sól i pieprz. Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy ciasno. Na dnie rondla lub brytfanki układamy brzydsze liście kapusty, na nie kładziemy gołąbki. Zalewamy wywarem grzybowym z wywarem z kostki, lub w wersji postnej wywarem grzybowym wymieszanym z osolonym wrzątkiem albo barszczem żytnim. Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny albo zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180ºC przez 1,5-2 godziny. Na koniec możemy przyrządzić sos z zasmażki zrobionej z maki i masła oraz kwaśnej śmietany i wywaru z gołąbków. Tak przyrządzone gołąbki podawano na Wigilię.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję