menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki do peklowania mieszamy i tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy oczyszczone i opalone wcześniej golonki. Wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia na 7 dni, co dzień mięso przewracamy. Następnie postępujemy jak w przepisie na golonkę gotowaną. Cebulę rumienimy na łyżce smalcu, czosnek przekrawamy i razem ze zrumienioną cebulą, pozostałymi ziołami i przyprawami wrzucamy do osolonego wrzątku. Wkładamy golonki oczyszczone z przypraw, tak, aby były przykryte wywarem. Gotujemy do miękkości. Gdyby wywar był zbyt słony, odlewamy część wody i uzupełniamy wrzątkiem. Ugotowane golonki podajemy na ogrzanym półmisku z ziemniakami i tartym chrzanem.

ocena:

Golonka peklowana – gotowana

składniki

  • 4 średnie golonki
    #Do peklowania
  • 60 g mieszanki peklującej (zawiera sól, saletrę i cukier)
    lub 5 g saletry, wtedy dodajemy 5 g cukru oraz 50 g soli
    do mieszanki peklującej gotowej lub przygotowanej przez nas, dodajemy:
  • 1 łyżkę granulowanego czosnku
  • 1 łyżkę granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu
    #Do gotowania
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • po pół łyżeczki: gorczycy, kminku i kolendry

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki do peklowania mieszamy i tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy oczyszczone i opalone wcześniej golonki. Wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia na 7 dni, co dzień mięso przewracamy. Następnie postępujemy jak w przepisie na golonkę gotowaną. Cebulę rumienimy na łyżce smalcu, czosnek przekrawamy i razem ze zrumienioną cebulą, pozostałymi ziołami i przyprawami wrzucamy do osolonego wrzątku. Wkładamy golonki oczyszczone z przypraw, tak, aby były przykryte wywarem. Gotujemy do miękkości. Gdyby wywar był zbyt słony, odlewamy część wody i uzupełniamy wrzątkiem. Ugotowane golonki podajemy na ogrzanym półmisku z ziemniakami i tartym chrzanem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję