poziom skomplikowania:
Wszystkie składniki do peklowania mieszamy i tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy oczyszczone i opalone wcześniej golonki. Wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia na 7 dni, co dzień mięso przewracamy. Następnie postępujemy jak w przepisie na golonkę gotowaną. Cebulę rumienimy na łyżce smalcu, czosnek przekrawamy i razem ze zrumienioną cebulą, pozostałymi ziołami i przyprawami wrzucamy do osolonego wrzątku. Wkładamy golonki oczyszczone z przypraw, tak, aby były przykryte wywarem. Gotujemy do miękkości. Gdyby wywar był zbyt słony, odlewamy część wody i uzupełniamy wrzątkiem. Ugotowane golonki podajemy na ogrzanym półmisku z ziemniakami i tartym chrzanem.
Golonka peklowana – gotowana
składniki
poziom skomplikowania:
Wszystkie składniki do peklowania mieszamy i tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy oczyszczone i opalone wcześniej golonki. Wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia na 7 dni, co dzień mięso przewracamy. Następnie postępujemy jak w przepisie na golonkę gotowaną. Cebulę rumienimy na łyżce smalcu, czosnek przekrawamy i razem ze zrumienioną cebulą, pozostałymi ziołami i przyprawami wrzucamy do osolonego wrzątku. Wkładamy golonki oczyszczone z przypraw, tak, aby były przykryte wywarem. Gotujemy do miękkości. Gdyby wywar był zbyt słony, odlewamy część wody i uzupełniamy wrzątkiem. Ugotowane golonki podajemy na ogrzanym półmisku z ziemniakami i tartym chrzanem.