menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagotować 2 litry wody z solą pieprzem zielem, liściem laurowym i octem. W tym wywarze, na średnim ogniu gotować golonkę (aż będzie miękka).Golonkę wyjąć z wywaru, wyluzować kości i chrząstki, zdjąć skórkę a mięsko pokroić w plastry, lub w kawałki. Z wywaru usunąć tłuszcz. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Z limonek wycisnąć sok. Odmierzyć 1/2 l wywaru (reszty nie wylewać!), Zagotować go dodając żelatynę, sok z limonek, cukier, sól i pieprz. Pozostawić do wystygnięcia i gdy będzie juz zimny przełożyć do jakiegoś pojemnika lub miseczki i schować do lodówki. W międzyczasie obrać marchewki, kalafiora podzielić na różyczki a cukinie pokroić wzdłuż na plastry. W pozostałej ilości wywaru gotować przez 3 minuty warzywa. Cedzakiem wyjąć cukinie, kalafiora i marchewkę i przełożyć na talerz, aby wystygły. Na półmisku ułożyć (na środku) mięsko z golonki, po bokach układać warzywa. Zastygniętą galaretę wyjąc z lodówki, pokroić w kosteczkę i położyć na mięsie i warzywach.

ocena:

Golonka pod galaretką z limonek

składniki

  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela ang.
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 kg golonki
  • galaretka
  • żelatyna (stosownie do il.płynu)
  • 1-2 małych limonek lub 2 małe cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier i sól do smaku
  • 1 p. młodej marchewki
  • 1/2 niedużego kalafiora
  • 2 małe cukinie

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagotować 2 litry wody z solą pieprzem zielem, liściem laurowym i octem. W tym wywarze, na średnim ogniu gotować golonkę (aż będzie miękka).Golonkę wyjąć z wywaru, wyluzować kości i chrząstki, zdjąć skórkę a mięsko pokroić w plastry, lub w kawałki. Z wywaru usunąć tłuszcz. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Z limonek wycisnąć sok. Odmierzyć 1/2 l wywaru (reszty nie wylewać!), Zagotować go dodając żelatynę, sok z limonek, cukier, sól i pieprz. Pozostawić do wystygnięcia i gdy będzie juz zimny przełożyć do jakiegoś pojemnika lub miseczki i schować do lodówki. W międzyczasie obrać marchewki, kalafiora podzielić na różyczki a cukinie pokroić wzdłuż na plastry. W pozostałej ilości wywaru gotować przez 3 minuty warzywa. Cedzakiem wyjąć cukinie, kalafiora i marchewkę i przełożyć na talerz, aby wystygły. Na półmisku ułożyć (na środku) mięsko z golonki, po bokach układać warzywa. Zastygniętą galaretę wyjąc z lodówki, pokroić w kosteczkę i położyć na mięsie i warzywach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję