X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneWieprzowina

Golonka wieprzowa + kapusta z grochem – Śląsk

Golona wieprzowa to bardzo niedoceniane prze Polaków danie. Golonka pod skórą kryje chude, delikatne mięso, które zaskoczyłoby nie jednego. A golonka wieprzowa + kapusta z grochem to już danie kompletne. Wypróbujcie przepis, a sami się przekonacie, że golonka nie taka straszna, a wręcz przeciwnie pyszna! 

Golonka wieprzowa + kapusta z grochem 

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g grochu żółtego
  • liść laurowy, ziele angielskie, ocet
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze golonkę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych, następnie ugotuj ją z liściem laurowym, zielem angielskim i cebulą. Gotuj do miękkości. 

Krok 2:

Po drugie osobno ugotuj kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod zimą wodą i odciśnij), w jeszcze innym garnku – groch. Następnie kapustę wymieszaj z grochem, dopraw zasmażką z mąki i masła. Dodaj sól, pieprz, szczyptę cukru, posiekane, utarte z odrobiną soli ząbki czosnku.

Krok 3:

Oddzielnie przygotuj mieszankę z octu, cukru, pieprzu i drobno pokrojonej cebulki. Mieszankę podaj na osobnym talerzyku. W „sosie” macza się kawałki golonki.

Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również