menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Golonko gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i cebulą. Osobno gotujemy do miękkości kiszoną kapustę i w jeszcze innym garnku – groch. Kapustę mieszamy z grochem, doprawiamy zasmażką z mąki i masła. Dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru, posiekane, utarte z odrobiną soli ząbki czosnku. Oddzielnie przygotowujemy mieszankę z octu, cukru, pieprzu i drobno pokrojonej cebulki. Mieszankę podajemy na osobnym talerzyku. W „sosie” macza się kawałki golonka.

ocena:

Golonko wieprzowe + kapusta z grochem – Śląsk

składniki

  • 1 golonko
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g grochu żółtego
  • 150 g boczku wędzonego
  • liść laurowy, ziele angielskie, ocet
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier,

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Golonko gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i cebulą. Osobno gotujemy do miękkości kiszoną kapustę i w jeszcze innym garnku – groch. Kapustę mieszamy z grochem, doprawiamy zasmażką z mąki i masła. Dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru, posiekane, utarte z odrobiną soli ząbki czosnku. Oddzielnie przygotowujemy mieszankę z octu, cukru, pieprzu i drobno pokrojonej cebulki. Mieszankę podajemy na osobnym talerzyku. W „sosie” macza się kawałki golonka.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję