menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy przez 5 minut wodę z cukrem. Obieramy dwie cytryny i po dokładnym usunięciu włókien kroimy ich miąższ w kostkę. Z 4 cytryn i limonki wyciskamy sok. Dodajemy sok i miąższ do wody z cukrem. Przykrywamy, odstawiamy na mniej więcej godzinę i przecedzamy. Wstawiamy do zamrażalnika, co godzinę mieszamy. Gdy całkiem zastygnie zeskrobujemy łyżką wiórki cytrynowego lodu do pucharków, przybieramy plasterkami z pozostałych cytryn, ew. dekorujemy świeżymi listkami melisy lub mięty.

ocena:

Granita cytrynowa

składniki

  • 500 g cukru
  • 8 cytryn
  • 1 limonka
  • 1 l wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy przez 5 minut wodę z cukrem. Obieramy dwie cytryny i po dokładnym usunięciu włókien kroimy ich miąższ w kostkę. Z 4 cytryn i limonki wyciskamy sok. Dodajemy sok i miąższ do wody z cukrem. Przykrywamy, odstawiamy na mniej więcej godzinę i przecedzamy. Wstawiamy do zamrażalnika, co godzinę mieszamy. Gdy całkiem zastygnie zeskrobujemy łyżką wiórki cytrynowego lodu do pucharków, przybieramy plasterkami z pozostałych cytryn, ew. dekorujemy świeżymi listkami melisy lub mięty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję