menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pokrojoną kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Groch moczymy, najlepiej poprzedniego dnia i również gotujemy. Boczek kroimy w plastry i obsmażamy, cebulę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Łączymy kapustę, groch, cebulę, wszystkie zioła i gotujemy razem przez 10 minut, uważając żeby się nie przypaliło. Podajemy z chlebem i obsmażonym boczkiem. Potrawa ta podawana jest w niektórych rejonach Polski na Wigilię.

ocena:

Groch z kapustą

składniki

-500 g kapusty kiszonej
-250 g grochu
-1 cebula
-250 g wędzonego boczku lub oliwa albo olej
-1 łyżka mąki
-sól, pieprz, cząber, tymianek, majeranek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pokrojoną kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Groch moczymy, najlepiej poprzedniego dnia i również gotujemy. Boczek kroimy w plastry i obsmażamy, cebulę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Łączymy kapustę, groch, cebulę, wszystkie zioła i gotujemy razem przez 10 minut, uważając żeby się nie przypaliło. Podajemy z chlebem i obsmażonym boczkiem. Potrawa ta podawana jest w niektórych rejonach Polski na Wigilię.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję