menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i włókna wraz z ogonkiem. Wkładamy do wrzątku z kwaskiem cytrynowym i obgotowujemy 3-5 minut zależnie od ich twardości. Następnie przekładamy łyżką cedzakową do wyparzonych słoików. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 250 ml przegotowanej, ostudzonej wody z octem i cukrem. Do każdego słoika o pojemności ok. pół litra wrzucamy po 3 ziarna pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiego oraz 2 goździki. Zalewamy całość marynatą. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

ocena:

Gruszki do pieczeni

składniki

  • 1 kg gruszek
  • 200 g cukru
  • 60-70 ml octu winnego 6%
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i włókna wraz z ogonkiem. Wkładamy do wrzątku z kwaskiem cytrynowym i obgotowujemy 3-5 minut zależnie od ich twardości. Następnie przekładamy łyżką cedzakową do wyparzonych słoików. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 250 ml przegotowanej, ostudzonej wody z octem i cukrem. Do każdego słoika o pojemności ok. pół litra wrzucamy po 3 ziarna pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiego oraz 2 goździki. Zalewamy całość marynatą. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję