X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Gruszki na sorbecie

Składniki

  • 4 twarde gruszki
  • 250 ml wody
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
  • 100 ml sherry
  • 100 ml wody
  • 1 cytryna
  • 250 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Gruszki myjemy, cienko obieramy i skrapiamy świeżym sokiem z cytryny. 150 g cukru rozpuszczamy w szklance wody i podgrzewamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy syrop będzie się gotował wkładamy do niego gruszki i gotujemy razem przez 10 minut. Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy. Połowę wiśni miksujemy ze 100 ml wody i połową sherry. Jeżeli są kwaśne, dodajemy do smaku trochę cukru pudru. Wstawiamy do zamrażalnika i co jakiś czas mieszamy lub miksujemy. Resztę wiśni gotujemy z resztą cukru, a gdy sos będzie już gęsty, studzimy go i dodajemy sherry. Podajemy gruszki na kilku łyżkach sorbetu wiśniowego polane sosem. Możemy udekorować całość listkami melisy i ew. posypać cukrem pudrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również