menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gruszki myjemy, cienko obieramy i skrapiamy świeżym sokiem z cytryny. 150 g cukru rozpuszczamy w szklance wody i podgrzewamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy syrop będzie się gotował wkładamy do niego gruszki i gotujemy razem przez 10 minut. Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy. Połowę wiśni miksujemy ze 100 ml wody i połową sherry. Jeżeli są kwaśne, dodajemy do smaku trochę cukru pudru. Wstawiamy do zamrażalnika i co jakiś czas mieszamy lub miksujemy. Resztę wiśni gotujemy z resztą cukru, a gdy sos będzie już gęsty, studzimy go i dodajemy sherry. Podajemy gruszki na kilku łyżkach sorbetu wiśniowego polane sosem. Możemy udekorować całość listkami melisy i ew. posypać cukrem pudrem.

ocena:

Gruszki na sorbecie

składniki

  • 4 twarde gruszki
  • 250 ml wody
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
  • 100 ml sherry
  • 100 ml wody
  • 1 cytryna
  • 250 g cukru pudru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gruszki myjemy, cienko obieramy i skrapiamy świeżym sokiem z cytryny. 150 g cukru rozpuszczamy w szklance wody i podgrzewamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy syrop będzie się gotował wkładamy do niego gruszki i gotujemy razem przez 10 minut. Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy. Połowę wiśni miksujemy ze 100 ml wody i połową sherry. Jeżeli są kwaśne, dodajemy do smaku trochę cukru pudru. Wstawiamy do zamrażalnika i co jakiś czas mieszamy lub miksujemy. Resztę wiśni gotujemy z resztą cukru, a gdy sos będzie już gęsty, studzimy go i dodajemy sherry. Podajemy gruszki na kilku łyżkach sorbetu wiśniowego polane sosem. Możemy udekorować całość listkami melisy i ew. posypać cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję