menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukier i miód umieścić w średnim nie przywierającym się woku, dodać szafran i skórkę limonki. Używając małego, ostrego noża przepołowić laski wanilii i wyskrobać z nich nasiona do woka. Dodać także pozostałe części wanilii. Dodać 500 ml wody i wszystko doprowadzić do wzenia. Zmniejszyć ogień i dusić, mieszając okazjonalnie zacząć przygotowywać gruszki. Gruszki obrać i dodać do woka delikatnie obracając je w syropie. Przykryć wok i dusić ok 12-15 minut aż będą miękkie. Wyjąć gruszki łyżką cedzakową i umieścić w miseczkach. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10 minut lub dopóki się nie skarmelizuje bądź zgęstnieje. Polać gruszki syropem i serwować z lodami lub bitą śmietaną. Aby uzyskać różne smaki możemy dodać do syropu 2 łyżeczki świeżego imbiru, 1 lub 2 gwiazdki anyżu zamiast wanilii i szafranu. Możemy użyć także1 laskę cynamonu. Jeśli syrop wydaje się Wam za słodki możemy dodać soku z cytryny. Smacznego:)

ocena:

Gruszki w miodzie z wanilią i szafranem

składniki

  • 150 g cukru
  • 105 ml płynnego miodu
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • duża szczypta szafranu
  • 2 laski wanilii
  • 4 duże dojrzałe gruszki
  • bita śmietana lub lody do serwowania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukier i miód umieścić w średnim nie przywierającym się woku, dodać szafran i skórkę limonki. Używając małego, ostrego noża przepołowić laski wanilii i wyskrobać z nich nasiona do woka. Dodać także pozostałe części wanilii. Dodać 500 ml wody i wszystko doprowadzić do wzenia. Zmniejszyć ogień i dusić, mieszając okazjonalnie zacząć przygotowywać gruszki. Gruszki obrać i dodać do woka delikatnie obracając je w syropie. Przykryć wok i dusić ok 12-15 minut aż będą miękkie. Wyjąć gruszki łyżką cedzakową i umieścić w miseczkach. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10 minut lub dopóki się nie skarmelizuje bądź zgęstnieje. Polać gruszki syropem i serwować z lodami lub bitą śmietaną. Aby uzyskać różne smaki możemy dodać do syropu 2 łyżeczki świeżego imbiru, 1 lub 2 gwiazdki anyżu zamiast wanilii i szafranu. Możemy użyć także1 laskę cynamonu. Jeśli syrop wydaje się Wam za słodki możemy dodać soku z cytryny. Smacznego:)

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję