menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bułkę dzielimy na równe kromki. Obsmażamy na silnym ogniu bez tłuszczu, aż do zrumienienia. Odkładamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wątróbkę oczyszczamy i dzielimy na kawałki. Boczek lub wędzonkę kroimy w paski. Na tłuszczu (dajemy małą łyżeczkę oleju) smażymy najpierw boczek, następnie cebulę, a na końcu dodajemy wątróbkę. Dodajemy 3 łyżki wody i dusimy razem pod przykryciem przez 15 minut. Po uduszeniu doprawiamy solą i pieprzem, siekamy, smarujemy przygotowane wcześniej pieczywo i kładziemy kromki na posmarowaną łyżeczką oleju blachę. Posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy przez 10 minut w temperaturze180ºC. zamiast bekonu, boczku, czy innej wędzonki możemy do smażonej wątróbki dodać w trakcie duszenia jedno obrane, kwaśne jabłko.

ocena:

Grzanki z wątróbką

składniki

-pół podłużnej bułki lub 6-8 kromek pieczywa tostowego
-250 g wątróbki drobiowej lub cielęcej
-100 g wędzonki lub chudego wędzonego boczku
-50 g tartego żółtego sera
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bułkę dzielimy na równe kromki. Obsmażamy na silnym ogniu bez tłuszczu, aż do zrumienienia. Odkładamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wątróbkę oczyszczamy i dzielimy na kawałki. Boczek lub wędzonkę kroimy w paski. Na tłuszczu (dajemy małą łyżeczkę oleju) smażymy najpierw boczek, następnie cebulę, a na końcu dodajemy wątróbkę. Dodajemy 3 łyżki wody i dusimy razem pod przykryciem przez 15 minut. Po uduszeniu doprawiamy solą i pieprzem, siekamy, smarujemy przygotowane wcześniej pieczywo i kładziemy kromki na posmarowaną łyżeczką oleju blachę. Posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy przez 10 minut w temperaturze180ºC. zamiast bekonu, boczku, czy innej wędzonki możemy do smażonej wątróbki dodać w trakcie duszenia jedno obrane, kwaśne jabłko.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję