X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Grzyby leśne kiszone

Składniki

  • 2 kg grzybów leśnych – mieszanych
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 35-40 g soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania

Grzyby czyścimy, płuczemy i osączamy. Zalewamy wrzątkiem z solą i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i studzimy. Cebule obieramy i kroimy w talarki. Układamy grzyby w szklanym lub w kamionkowym naczyniu warstwami na przemian z cebulą i przyprawami. Przykrywamy talerzykiem, obciążamy i przez 3 dni trzymamy w temperaturze pokojowej. Potem przenosimy je w chłodne miejsce.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również