menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso czyścimy z błon, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, obsmażamy w dużym rondlu ze wszystkich stron. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do mięsa. Smażymy razem, mieszając przez 10 minut, następnie dodajemy wino, masło i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy posiekany czosnek, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, ew. pomidory w zalewie, przecier pomidorowy, liść laurowy, posiekane lub jeśli mamy suszone- pokruszone zioła oraz sól i pieprz. Dusimy gulasz przez godzinę, w trakcie dolewamy około szklanki wody. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone na połówki i ćwiartki ziemniaki. Jeśli sosu jest za mało, to dolewamy trochę wody. Dusimy z ziemniakami 20 minut. Dobrze jest wsypać przed podaniem pół łyżeczki świeżo posiekanych ziół.

ocena:

Gulasz cielęcy z ziołami

składniki

  • 800 g cielęciny bez kości
  • 1 kg ziemniaków – najlepiej młodych
  • 3 pomidory świeże, lub 1 puszka w zalewie, jeżeli używamy świeżych, to dodatkowo 1 łyżka przecieru
  • pomidorowego
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • po1 łyżeczce: tymianku, rozmarynu
  • pół łyżeczki bazylii
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oliw lub oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso czyścimy z błon, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, obsmażamy w dużym rondlu ze wszystkich stron. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do mięsa. Smażymy razem, mieszając przez 10 minut, następnie dodajemy wino, masło i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy posiekany czosnek, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, ew. pomidory w zalewie, przecier pomidorowy, liść laurowy, posiekane lub jeśli mamy suszone- pokruszone zioła oraz sól i pieprz. Dusimy gulasz przez godzinę, w trakcie dolewamy około szklanki wody. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone na połówki i ćwiartki ziemniaki. Jeśli sosu jest za mało, to dolewamy trochę wody. Dusimy z ziemniakami 20 minut. Dobrze jest wsypać przed podaniem pół łyżeczki świeżo posiekanych ziół.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję