menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania


Łopatkę pokrój w kostkę i zamarynuj w drobno posiekanym czosnku, liści laurowym, zielu angielskim . Cebule pokrój w piórka i przesmaż na oleju. Dodaj mięso i obsmaż aby się ścięło.
Następnie zalej piwem. Dopraw solą, pieprzem, miodem, papryką oraz kminkiem. Duś pod przykryciem około 20 min. na małym ogniu.
Po tym czasie dodaj koncentrat oraz posiekaną kapustę. Duś jeszcze 30 minut. Na osobnej patelni, podduś na maśle obrane ogórki, przez 5 minut.
Gdy mięso będzie miękkie, wlej mąke wymieszaną z 80 ml wody. Na koniec dodaj ogórki i posyp posiekaną natką pietruszki.

ocena:

Gulasz szegedyński

składniki


-400 g łopatki wieprzowej
-200 g kiszonej kapusty
-2 średnie cebule
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kminku
-2 łyżeczki słodkiej papryki
-1 łyżeczka miodu
-1 łyżka koncentratu
-2-3 ogórki kiszone
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka masła
-100 ml jasnego piwa
-2 liście laurowe
-3 ziela angielskie
-pół pęczka natki pietruszki
-ew. 1 łyżka mąki
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania


Łopatkę pokrój w kostkę i zamarynuj w drobno posiekanym czosnku, liści laurowym, zielu angielskim . Cebule pokrój w piórka i przesmaż na oleju. Dodaj mięso i obsmaż aby się ścięło.
Następnie zalej piwem. Dopraw solą, pieprzem, miodem, papryką oraz kminkiem. Duś pod przykryciem około 20 min. na małym ogniu.
Po tym czasie dodaj koncentrat oraz posiekaną kapustę. Duś jeszcze 30 minut. Na osobnej patelni, podduś na maśle obrane ogórki, przez 5 minut.
Gdy mięso będzie miękkie, wlej mąke wymieszaną z 80 ml wody. Na koniec dodaj ogórki i posyp posiekaną natką pietruszki.