menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki. Boczek lub wędzonkę kroimy w kostkę. Dymkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw wędzonkę, smażymy, aż się wytopi, dodajemy cebulkę, czosnek i smażymy 2-3 minuty (cebula powinna się zeszklić). Wtedy dorzucamy pieczarki i dusimy wszystko razem pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, a gdy sos się zagotuje, doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.

ocena:

Gulasz z pieczarek

składniki

  • 500 g pieczarek
  • 150 g wędzonki
  • 250 ml śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek dymki
  • 1 łyżka mąki
  • 30-40 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki. Boczek lub wędzonkę kroimy w kostkę. Dymkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw wędzonkę, smażymy, aż się wytopi, dodajemy cebulkę, czosnek i smażymy 2-3 minuty (cebula powinna się zeszklić). Wtedy dorzucamy pieczarki i dusimy wszystko razem pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, a gdy sos się zagotuje, doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję