menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso tniemy na kotlety, zbijamy tłuczkiem, przyprawiamy i nabijamy naprzemiennie ściśle na rożen obrotowy do kurczaka:). Każdy płat mięsa można przyprawić nieco inaczej. Do wszystkich mięs używamy soli i pieprzu, z tym, ze do kurczaka dodajemy oregano, do karkówki cząbru, a do wołowiny tymianku. Rożen z mięsem umieszczamy w piekarniku, uruchamiamy program obrotowy z użyciem grilla i opiekamy mięso na złoty kolor około 50 minut. Po tym czasie włączamy grzanie z termoobiegiem i pieczemy kolejne 60-80 minut. Na końcu jeszcze na chwilkę opiekamy “obrotowo”. W trakcie pieczenia dobrze jest polewać mięso, np. czerwonym winem.

ocena:

Gyros a’ la Maciej

składniki

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 1 kg karkówki
  • 1 kg chudej wołowiny
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso tniemy na kotlety, zbijamy tłuczkiem, przyprawiamy i nabijamy naprzemiennie ściśle na rożen obrotowy do kurczaka:). Każdy płat mięsa można przyprawić nieco inaczej. Do wszystkich mięs używamy soli i pieprzu, z tym, ze do kurczaka dodajemy oregano, do karkówki cząbru, a do wołowiny tymianku. Rożen z mięsem umieszczamy w piekarniku, uruchamiamy program obrotowy z użyciem grilla i opiekamy mięso na złoty kolor około 50 minut. Po tym czasie włączamy grzanie z termoobiegiem i pieczemy kolejne 60-80 minut. Na końcu jeszcze na chwilkę opiekamy “obrotowo”. W trakcie pieczenia dobrze jest polewać mięso, np. czerwonym winem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję