menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Fenkuła pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj czuszkę pokrojoną w plastry. Po 2 minutach dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino i połóż kawałki halibuta. Rybę delikatnie wsuń w powstały sos. Teraz dołóż masło i sok z cytryny oraz dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki oraz koper włoski (z fenkuła). Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem. Najbardziej lubię z chrupiącą ciabattą.

ocena:

Halibut duszony z krewetkami w maślanym sosie

składniki

  • 250 g krewetek black tiger
  • 4 filety z halibuta (każdy po około 100 g)
  • 1 fenkuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czuszka
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • sok z połowy cytrynu
  • 1 duży pomidor – 300 g
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Fenkuła pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj czuszkę pokrojoną w plastry. Po 2 minutach dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino i połóż kawałki halibuta. Rybę delikatnie wsuń w powstały sos. Teraz dołóż masło i sok z cytryny oraz dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki oraz koper włoski (z fenkuła). Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem. Najbardziej lubię z chrupiącą ciabattą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję