menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Klasyczny amerykański zestaw do Giant Burgera – klasyczny również rozmiarami. Z mielonego mięsa formujemy sporego, typowo amerykańskiego hamburgera. Ja radzę, podobnie jak w poprzednim przepisie nie dodawać soli i pieprzu przed grillowaniem, gdyż szczególnie sól powoduje łykowatość wołowiny, moim zdaniem również mielonej. Dużego hamburgera smarujemy olejem (ew. smarujemy ruszt) i pieczemy w sumie 10 minut. Staramy się obrócić go na drugą stronę w połowie pieczenia i po obróceniu solimy i pieprzymy. W uwagach wyjaśniam, dlaczego błędem jest ciągłe obracanie smażonego mięsa na drugą stronę i staram się zawsze tak piec na grillu (na patelni w domu również), żeby przewracać każdą sztukę mięsa, kotlety, czy szaszłyki tylko jeden raz na drugą stronę. W międzyczasie przekrajamy bułeczkę i układamy ją na grillu przekrojoną stroną. Każdy uczestnik naszej ogrodowej biesiady sam smaruje sobie bułeczkę majonezem i ostrą musztardą, następnie nakłada sałatę, plastry pomidora i cebuli, następnie hamburgera, ketchup i drugą połówkę bułeczki. Jeżeli pod koniec grillowania na połówkę bułeczki lub hamburgera położymy plaster żółtego sera to otrzymamy cheesburgera. Miłośnicy tłustego mięsa wkładają do mięsa w trakcie formowania hamburgera kawałek ziołowego masła.

ocena:

Hamburger

składniki

  • 250 g mielonej chudej wołowiny na osobę
  • liść zielonej sałaty
  • 1 bułka na hamburger
  • 2 plastry ogórka kiszonego lub konserwowego
  • 2 plastry pomidora
  • 2 plastry cebuli
  • 30 ml oleju
  • sól, pieprz
  • dodatki: ketchup, musztarda, majonez
  • ew. plaster żółtego sera

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Klasyczny amerykański zestaw do Giant Burgera – klasyczny również rozmiarami. Z mielonego mięsa formujemy sporego, typowo amerykańskiego hamburgera. Ja radzę, podobnie jak w poprzednim przepisie nie dodawać soli i pieprzu przed grillowaniem, gdyż szczególnie sól powoduje łykowatość wołowiny, moim zdaniem również mielonej. Dużego hamburgera smarujemy olejem (ew. smarujemy ruszt) i pieczemy w sumie 10 minut. Staramy się obrócić go na drugą stronę w połowie pieczenia i po obróceniu solimy i pieprzymy. W uwagach wyjaśniam, dlaczego błędem jest ciągłe obracanie smażonego mięsa na drugą stronę i staram się zawsze tak piec na grillu (na patelni w domu również), żeby przewracać każdą sztukę mięsa, kotlety, czy szaszłyki tylko jeden raz na drugą stronę. W międzyczasie przekrajamy bułeczkę i układamy ją na grillu przekrojoną stroną. Każdy uczestnik naszej ogrodowej biesiady sam smaruje sobie bułeczkę majonezem i ostrą musztardą, następnie nakłada sałatę, plastry pomidora i cebuli, następnie hamburgera, ketchup i drugą połówkę bułeczki. Jeżeli pod koniec grillowania na połówkę bułeczki lub hamburgera położymy plaster żółtego sera to otrzymamy cheesburgera. Miłośnicy tłustego mięsa wkładają do mięsa w trakcie formowania hamburgera kawałek ziołowego masła.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję