menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Przygotowujemy sypką herbatę i czajniczek. Do czajnika wlewamy świeżą wodę i gotujemy ją.

 

2. Niewielką ilość wrzątku wlewamy do czajniczka, w którym będziemy parzyli herbatę, przepłukujemy go, a wodę wylewamy.

 

3. Wsypujemy do czajniczka herbatę w ilości 1 łyżeczka herbaty na 1 filiżankę.

 

4. Zalewamy listki wrzątkiem. Woda w czajniku nie powinna się zbyt długo gotować. Do zaparzania herbaty białej i zielonej nie używamy wrzątku, lecz gorącej wody o temperaturze 70-95°.

 

5. Przykrywamy czajniczek pokrywką i zostawiamy na odpowiednią ilość minut, zależnie od rodzaju herbaty. Gdy upłynie czas parzenia nalewamy herbatę przez sitko do filiżanek lub przelewamy do innego dzbanka.

 

6. Większość czarnych herbat parzymy około 3 minut. Najkrócej parzymy niektóre z zielonych herbat japońskich – od 30 sekund do 1,5 minuty, a najdłużej chińskie herbaty białe – nawet do 15 minut.

 

7. Herbatę nalewamy do filiżanki (klasycznie zaleca się wcześniej ogrzanie filiżanki gorącą wodą), z wysokości 15-20 cm, żeby poddać ją jonizacji. Gdy jest w filiżance, możemy dodać cukier, mleko, miód albo sok, rum, brandy, arak, cytrynę lub konfiturę.

 

8. Jeśli herbata jest za mocna, dolewamy wodę do filiżanki, a nie do czajniczka, ale najlepiej jest zaparzyć herbatę w takich proporcjach, żeby nie trzeba było dolewać do niej wody. Inną metodą parzenia jest przygotowanie tzw.: esencji i rozcieńczanie jej świeżo zagotowaną wodą. Esencję przygotowuje się w małym imbryczku, wyparzonym i stawianym z zawartością na parze. Ten zwyczaj pochodzi z Rosji i związany jest z przygotowywaniem herbaty w samowarze. O ile jednak herbata z samowara ma swój urok i tradycję, o tyle uważam, że esencja z imbryczka na skutek przeparzenia herbaty staje się gorzka i traci aromat.

ocena:

Herbata

składniki

  • herbata
  • woda (dobra)
  • ewentualne dodatki: cukier, mleko, miód albo sok, rum, brandy, arak, cytryna, konfitury itp.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Przygotowujemy sypką herbatę i czajniczek. Do czajnika wlewamy świeżą wodę i gotujemy ją.

 

2. Niewielką ilość wrzątku wlewamy do czajniczka, w którym będziemy parzyli herbatę, przepłukujemy go, a wodę wylewamy.

 

3. Wsypujemy do czajniczka herbatę w ilości 1 łyżeczka herbaty na 1 filiżankę.

 

4. Zalewamy listki wrzątkiem. Woda w czajniku nie powinna się zbyt długo gotować. Do zaparzania herbaty białej i zielonej nie używamy wrzątku, lecz gorącej wody o temperaturze 70-95°.

 

5. Przykrywamy czajniczek pokrywką i zostawiamy na odpowiednią ilość minut, zależnie od rodzaju herbaty. Gdy upłynie czas parzenia nalewamy herbatę przez sitko do filiżanek lub przelewamy do innego dzbanka.

 

6. Większość czarnych herbat parzymy około 3 minut. Najkrócej parzymy niektóre z zielonych herbat japońskich – od 30 sekund do 1,5 minuty, a najdłużej chińskie herbaty białe – nawet do 15 minut.

 

7. Herbatę nalewamy do filiżanki (klasycznie zaleca się wcześniej ogrzanie filiżanki gorącą wodą), z wysokości 15-20 cm, żeby poddać ją jonizacji. Gdy jest w filiżance, możemy dodać cukier, mleko, miód albo sok, rum, brandy, arak, cytrynę lub konfiturę.

 

8. Jeśli herbata jest za mocna, dolewamy wodę do filiżanki, a nie do czajniczka, ale najlepiej jest zaparzyć herbatę w takich proporcjach, żeby nie trzeba było dolewać do niej wody. Inną metodą parzenia jest przygotowanie tzw.: esencji i rozcieńczanie jej świeżo zagotowaną wodą. Esencję przygotowuje się w małym imbryczku, wyparzonym i stawianym z zawartością na parze. Ten zwyczaj pochodzi z Rosji i związany jest z przygotowywaniem herbaty w samowarze. O ile jednak herbata z samowara ma swój urok i tradycję, o tyle uważam, że esencja z imbryczka na skutek przeparzenia herbaty staje się gorzka i traci aromat.