menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy i przesiewamy razem do miski lub na stolnicę: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, śmietanę i jaja. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto. Do wyrabiania herbatników w zasadzie potrzebna jest maszynka do mięsa ze specjalną nakładką do ciastek. Na pewno niektórzy z Państwa mają takie nakładki w domu. W tym przypadku, trzeba zastosować taką nakładkę, żeby ciasto wychodziło w formie taśmy, którą ucinamy w odstępach 5-6 cm. Możemy również po prostu rozwałkować ciasto na stolnicy i wykrajać herbatniki foremką. Blachy natłuszczamy, układamy na nich prostokątne ciastka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC. Jak zawsze, trzeba uważać, żeby się zanadto nie przypiekły. Herbatniki są cienkie, więc mogą się upiec już po 7-8 minutach. Wyjmujemy blachę, gdy widzimy, że mają złoty kolor. Możemy przed pieczeniem podzielić ciasto na porcje i dodać do każdej porcji dowolnie wybrane dodatki smakowe, tj.: wanilię, skórkę cytrynową, czekoladę, olejki zapachowe itp. Wtedy otrzymamy herbatniki o różnych smakach.

ocena:

Herbatniki

składniki

  • 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 125 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy i przesiewamy razem do miski lub na stolnicę: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, śmietanę i jaja. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto. Do wyrabiania herbatników w zasadzie potrzebna jest maszynka do mięsa ze specjalną nakładką do ciastek. Na pewno niektórzy z Państwa mają takie nakładki w domu. W tym przypadku, trzeba zastosować taką nakładkę, żeby ciasto wychodziło w formie taśmy, którą ucinamy w odstępach 5-6 cm. Możemy również po prostu rozwałkować ciasto na stolnicy i wykrajać herbatniki foremką. Blachy natłuszczamy, układamy na nich prostokątne ciastka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC. Jak zawsze, trzeba uważać, żeby się zanadto nie przypiekły. Herbatniki są cienkie, więc mogą się upiec już po 7-8 minutach. Wyjmujemy blachę, gdy widzimy, że mają złoty kolor. Możemy przed pieczeniem podzielić ciasto na porcje i dodać do każdej porcji dowolnie wybrane dodatki smakowe, tj.: wanilię, skórkę cytrynową, czekoladę, olejki zapachowe itp. Wtedy otrzymamy herbatniki o różnych smakach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję