menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z mąki, masła i żółtka zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę i na 30 minut wstaw je do lodówki. Później podziel ciasto na dwie części. Jedną częścią wylep formę o średnicy około 25 cm. Obierz jabłka, pokrój je w półcentymetrowe plastry, wymieszaj z cukrem i wsyp do formy. Drugą część ciasta rozwałkuj tak, by utworzyć z niej placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ułóż ją na jabłkach, starannie dociśnij brzegi. Piecz 40–45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

ocena:

Jabłecznik mojej prababci Marii

składniki

  • 250 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 żółtko
  • 500 g jabłek
  • 50 g cukru
  • ew. 2 łyżki cukru pudru do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z mąki, masła i żółtka zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę i na 30 minut wstaw je do lodówki. Później podziel ciasto na dwie części. Jedną częścią wylep formę o średnicy około 25 cm. Obierz jabłka, pokrój je w półcentymetrowe plastry, wymieszaj z cukrem i wsyp do formy. Drugą część ciasta rozwałkuj tak, by utworzyć z niej placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ułóż ją na jabłkach, starannie dociśnij brzegi. Piecz 40–45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.