X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Jabłka pieczone z kremem migdałowym

Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietany
  • Masło
  • cynamon
Krem
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania

Jabłkom delikatnie ścinamy „czapeczki" i wyjmujemy łyżką miąższ razem z gniazdami nasiennymi. Do rondla wlewamy miód i go karmelizujemy, następnie dolewamy śmietanę. Zagotowujemy i odstawiamy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy na puszystą białą masę i dodajemy pozostałe składniki oraz wcześniej wydrążony i drobno posiekany miąższ, oczywiście bez pestek. Wszystko razem krótko mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Jabłka napełniamy kremem i zapiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°. Po tym czasie jabłka wyjmujemy, przykrywamy „czapeczkami", posypujemy cynamonem i dekorujemy masą miodowo śmietanową i serwujemy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również